Fedmeoperationer

Fedmeoperationer

Fedmeoperationer, som også kendes under navnet Gastric Bypass, er et meget diskuteret emne både på den sundhedsfaglige og på det politiske niveau. Tidligere var reglerne omkring fedmeoperationer, at patienter skulle være fyldt 18 år og have et bmi på 40 eller derover. Men i slutningen af 2010 kom der nye politiske krav omkring fedmeoperationer, som lyder på, at patienter nu skal være fyldt 25 år og have et bmi på 50 eller derover. Undtagelsen er hvis patienten, som følge af fedme, har sygdommene diabetes 2 eller meget forhøjet blodtryk. De nye krav er fremkommet efter, at antallet af fedmeoperationer i Danmark er steget kraftigt i de senere år, primært som følge af danskernes ændrede livstil. Fra år 2005 til år 2007 blev der i Danmark udført ca. 3000 fedmeoperationer.

Sundhedspersonel i Danmark er dog uenig i de nye regler. De mener, at det må være op til lægerne, at vurdere, hvorvidt en patient har behov for en fedmeoperation.

Der er forskelle på hvorfor patienter ønsker en fedmeoperation, men i de tilfælde, hvor en operation bliver tilrådet af lægen, er der altid tale om sundhedsrisici på grund af fedmen. Svært overvægtige personer er i fare for at udvikle diabetes 2, forhøjet blodtryk, blodpropper, hjertesygdomme, kræft og galdesten.

Fedmeoperationen er et relativt simpelt indgreb, hvor patienten ved hjælp af en kikkertoperation får sat en lille elastik omkring åbningen til mavesækken. Denne elastik medfører, at patienten ikke kan spise de samme mængder som tidligere, ligesom appetitten naturligt nedsættes. Fedmeoperationer giver som regel et vægttab på 30-40 kg.

Indgrebet er hurtigt overstået og der er ingen ar efterfølgende. Der er dog risici, da der kan være problemer med at bedøve svært overvægtige personer, idet der i disse tilfælde opstår øget risiko for blodpropper og infektioner i lungerne.

Der er ikke mange store bivirkninger ved operationen, men det kan ske, at operationen ikke har en effektiv virkning over længere tid. Der er set tilfælde, hvor åbningen til mavesækken gradvist er udvidet igen efter indgrebet, simpelthen fordi patienten ikke omlægger sine kostvaner. Derudover kan der i mange tilfælde blive behov for kosmetiske plastikoperationer, hvor det overskydende hud fra maven skal fjernes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>