Viden om kosmetiske operationer

Kosmetiske operationer er oftere kendt under ordet plastikkirurgi. Ordet ’Plastik’ kommer fra det græske ord plastikos som betyder kunsten at forme et materiale. I forbindelse med plastik kirurgi betyder det altså at man ved hjælp af kirurgiske indgreb former menneskets væv og hud. Det tager 8 år at gennemføre en speciallægeuddannelse i plastikkirurgi, som er en uddannelse man skal bygge ovenpå den almindelige lægeuddannelse som tager 6 år. De mest udførte kosmetiske operationer der udføres på private klinikker i Danmark er øjenlågsplastik af de øvre øjenlåg. På andenpladsen kommer brystforstørrende operationer og på tredjepladsen ligger fedtsugning.

Det er primært kvinder der får foretaget kosmetiske plastikoperationer. I USA er fordelingen at 86 % af de kosmetiske plastikoperationer foretages på kvinder, mens de sidste 14 % foretages på mænd. Mindst 28.000 danskere hvert år får foretaget kosmetiske operationer.

Som ved enhver anden operation kan der være ubehag i forbindelse med kosmetiske plastikoperationer, men ubehaget afhænger både af personen der får foretaget operationen og af typen af indgreb. De fleste og værste smerter kan dog forebygges ved hjælp af smertestillende medicin. I dagene efter en plastikoperation skal patienten forholde sig i relativ ro for at give sårene tid til at hele. Hvor længe man skal holde sig i ro, afhænger igen af, hvilken operation man har fået og hvor hurtigt ens krop heler. Man kan dog sige, at rygere som udgangspunkt har en hud, der heler langsommere end ikke-rygere, idet helingsprocessen afhænger af blodforsyningen og denne nedsættes ved rygning i og med at de små blodkar trækker sig sammen.

Sundhedsstyrelsen er det organ i Danmark, der har det overordnede ansvar for at kontrollere og opsætte regler for kosmetiske indgreb. I 2007 trådte nye regler i kraft for alle kosmetiske behandlinger.

Nogle af reglerne er blandt andet, at kosmetiske behandlinger kun må foretages på personer over 18 år, med mindre der er tale om kosmetisk tandregulering, større og mere komplicerede indgreb som f.eks. brystoperationer og fedtsugning skal foregå med efterfølgende indlæggelse til observation og under denne indlæggelse, skal en ansvarlig læge kunne tilkaldes inden for rimelig tid.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der forskel på, hvilke læger der må foretage kosmetiske plastikoperationer. Som udgangspunkt kræver det, at lægen har et relevant speciale inden for det pågældende område. En anden regel er, at alle der medvirker, i udførelsen af kosmetiske behandlinger, skal være registreret og godkendt af Sundhedsstyrelsen. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man finde informationer om, hvem der må foretage kosmetiske behandlinger.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>